Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Minden a bettákról

 

male-crowntail-betta--betta-splendens.jpeg

 

 

 

 


Betták

 

 

 

 

 

 

RÖVIDEN

Tudományos neve: Betta splendens
Magyar neve: Sziámi harcoshal
Család: Mászóhalfélék (Anabantidae)
Eredet: Szingapúr, Maláj-félsziget
Méret: Kb 6-10 cm
Összeférhetőség: Harcias
Élettartam: 2-3 év
Akvárium szint: Középső zóna
Min. akvárium méret: 50 L
Táplálék: Mindenevő
Tartás: Könnyű
Tenyésztés: Könnyű
Hőmérséklet: 26-29 °C
pH: 6.2 – 7.9
Vízkeménység: 4-25 NK° (dH)

 
Egyéb megnevezései: 
Betta pugnax, Betta trifasciata, Betta rubra.
 
Alak: 
Kissé nyúlánkak. Testhosszuk kb 6-10 cm. A nőstények kisebbek a hímeknél.
 
Kinézet: 
Alapszínük a származási helyüktől változnak, általában sötétbarna, amelyen zöldes csillogású pontok láthatóak. Az úszóik vörösek, csúcsuk kékesfehér. A hímek hát-, fark-, fark alatti és hasúszói erősen megnagyobbodtak, megnyúltak. Ez a hímek nemi hormonjainak köszönhető.A nőstények úszói kisebbek és feltűnő ivarszemölcséről könnyen felismerhető.
 
Élőhely:
Szingapúr, Maláj-félsziget, Thaiföld.
 
Tartás: 
Az egyik legszebb díszhalaink egyike, különösen szép izgalmi állapotban. Igazán feltűnőek a nász és harci pózai, mert az úszóit és kopoltyúfedőjét szélesen ki tudja feszíteni.
Igen hőigényesek, 26-29 °C-on érzik jól magukat. Szeretik a sűrűnövényzetű medencéket, valamint a napsütést, az úszónövényeket és a sötét talajt.
A Betták hajlamosak az elhízásra, ezért ügyeljünk rá, hogy ne etessük túl őket. Az élőeleség a kedvencük, ezen belül is különösen a tubifex és a szúnyoglárva, a csirke-és marhamáj.
Gyakran tartanak befőttesüvegben egymás mellett több hímet, amelyeket papírlappal gondosan elszeparálnak. Majd amikor a papírt elveszik a hímek egymást meglátva kifeszítik úszóikat és kopoltyúfedőiket és úgy próbálnak egymásnak rontani. Ekkor szépek igazán. Ilyen módon tenyésztik a fátyolos hímeket. Nagyüzemi tenyésztéskor nem ritka, hogy több ezer hímet tenyésztenek ily módon egymás mellett egyszerre.
 
Szaporodás:

Friss vizű, nem túl nagy medencében, néhány növénnyel, búvóhellyel rendelkezőmedencére van szükség a tenyésztéshez. A párt össze kell szoktatni, ne tegyük őket egyszerre a medencébe, mert a hím agyonverheti a nőstényt. A hőmérsékletet emeljük a tartási fölé 3-4 °C-al. Ők is habfészket építenek.

A habfészket a hím építi, az ikrarakás pár óra alatt megtörténik. Ikrázást követően a nőstényt távolítsuk el. Az ikrák kb 1-1,5 nap alatt kelnek ki. A kelést követő 3. napon távolítsuk el a hímet is. Az ivadékok apró eleségen gyorsan fejlődnek.

 

 
 

 

Utolsó képArchívum

Naptár
<< Október / 2018 >>


Statisztika

Online: 2
Összes: 21074
Hónap: 234
Nap: 13