Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ragadozó halak

Ikrázó fogaspnty. Kékeszöld testén elszórtan vörös pettyek vannak. A nősténynek hiányzik egy úszósugara a farok és a farok alatti úszójából és a színei is tompábbak.

Tartása : Legjobb egyetlen párt egy akváriumban tartani. Szereti a felszínt borító dús növényzetet. A medence közepén úszik. Elfogadja a szokásos hal eleségeket. Kedveli a lágy tőzeges vizet.

Viselkedés : Megtűr más fajokat de legjobb egyedűl tartani.

Szaporítás : Könnyű, az aljzaton vagy annak közelében párzik.

Származás : Nigéria délnyugati része.

 2009.03.10. 21:25

A test színe halvány rózsaszín (majdnaűem albínó). Úszói színtelenek vagy vörösek. Akváriumi különlegesség, hiszen a barlangi vaklazacnak nincs szeme. Az oldalvonal segítségével tájékozódik az akváriumban, amellyel az útjába kerülő akadályokról jövő rezgéseket érzékeli.

Tartása: minimum 80 literes akvárium, dekorációnak: Kövek, sziklák, az akvárium aljára aprókavics jó nekik. 18-20C° között jól tarthatók.

Viselkedése: Békés

Szaporítása: Közepesen nehéz

Származás: Mexikó

 Citromlazac (Hyphessobrycon pulchripinnis)

 

Finom, áttetsző, sárga teste a farok alatti úszó és a hátúszó felé sokkal ragyogóbb sárgába megy át. Az úszók a hímekben fekete szegélyűek. A szem felső része vörös fényű.

Tartása : Könnyű.

Viselkedés : Békés és mozgékony hal, más fajokkal együtt tartható.

Szaporítás : Nehéz.

Származás : Amazónia (Brazília Pará állama).

 

 
 

Ikrázó fogasponty. Élénk színű, oldala pirospettyes ezüstös, lant alakú farokúszójának narancsszínű szegélye és fehér hegye van. A farokúszon és a farok alatti úszón a pettyek sötéttel szegettek.

Tartása : Lágy gyengén savas vizet, tőzeges aljzatot igényel. Kedveli a dúsan beültetett medencét, búvóhelyet nyújtó gyökerekkel és sziklákkal.

Viselkedés : Megtűr más fajokat de legjobb egyedűl tartani.

Szaporítás : Könnyű, az ikrákat levelekre rakja.

Származás : Afrika (Kamerun, Gabon és Zaire) árnyas tavai.

 

A naphalak családjának ismert tagja. A fején számos vörös és vörösessárga folt van. A teste ezüstös zöld, a hasa vöröses. A hátát és az oldalát szép piros keresztcsíkok díszitik.

Tartása : Tarthatjuk mesterséges tóban, vagy nagy dúsan beültetett medencében ahol elegendő hely marad uszkálásra. Élő eleséget kíván.

Viselkedés : Ragadozó. Nem tartható együtt más fajokkal.

Szaporítás : A nőstény költőüregbe rakja ikráit, a hím pedig örzi.

Származás : Észak-Amerika, a Nagy-tavaktól délre.

 

A nevüket onnan kapták, hogy a násztánc vagy összecsapás idején a szájuknál összekapcsolódnak, „csókolóznak". Az idősebb halak ezt már ritkábban teszik. A nemeket elég nehéz megkülönböztetni: felnőtt korban a nőstények hasi része duzzadtabb, mint a hímeké.

Tartása: Mindenevők, de szeretik az algákat is. 25-30 C°-on tarthatók, akváriumukban legyen növénnyel beültetett részek, váltakozva szabadon hagyott terekkel.

Viselkedés: Társas, a vízfelszín közelében úsznak.

Szaporítás: Ha szaporítani akarjuk őket, telepítsünk úszó és lebegő növényeket az akváriumba, pl.vizipáfrányt, mert ezek fogják majd elrejteni az ikrákat a szülők szeme elől A hím nem készít fészket. A megtermékenyített ikrák azonnal felemelkednek a felszínre a növények közé. A szülők nem törődnek az utódaikkal, melyek először a vízinövények között találnak maguknak apró állati eleséget. Később sóféreglárvákkal kell kiegészíteni a táplálkozásukat.

Származás: Jáva sziget

 

Olyan különleges körülményeket követel, hogy nem lehet közös akváriumban tartani. Nagyon meleg, nagyon oxigéndús és enyhén sós vizet szeret, ráadásul mindig találnia kell az akvárium falán elég algát, amivel kiegészíti a menüjét.

Tartása:Nem túl mélyen, ahol a víz még elég meleg, enyhén sós brakkvizekben. 27-29C°.
Nagyon sérülékeny és könnyen megbetekszik.

Viselkedés: Békés, csak a felnőtt hímek civakodnak néha.

Szaporítása: Könnyű szaporítani

Származás: Mexikó

 
 

Ezüstös hal, három hegyes tüskéje van a farokhoz közel a hátúszó előtt. A farokúszó legyező alaku.

Tartása : Hidegvizü akváriumban kis csapatban más fajokkal is együtt tartható.

Viselkedés : A hím területvédő és agresszív az ívási szezonban.

Szaporítás : Növényi részekből fészket épít, amelybe belecsalogatja a nőstényt. Őrzi az ikrákat és kikelés után néhány napig az utódokat is.

Származásihely: Észak-Amerika, Európa és Észak-Ázsia Japánig

 Fürge cselle (Phoxinus phoxinus)

 

 Háta tompa zöldesbarna, hasalja krémszínű, oldalán fekete foltokkal. A szaporodási időszakban a száj környékén és a kopoltyűfedőkön vörös foltok jelennek meg.

Tartása : Hidegvizi hal kedveli a sekély 15cm-s vizet. Tápláléka rovarok, rákocskák, férgek, de elfogadja a szárított eleséget is.

Viselkedés : Csapatban él és a víz közepén és felsuine közelében úszkál.

Szaporítás : nagyon egyszerű árilistól júliusig ikrázik, a nőstény a petéket az aljzatra kövekre rakja.

Származásihely : Európa és Észak-Ázsia hideg, tiszta, sóder vagy homok aljzatú folyóvizei.

Kolibriha

 Elegáns és színes hal az oldalán feketével szegett arany sáv, farokúszóján egy fekete csík húzódik. Az úszók élénk vörösek.
Tartása : nagyon egyszerű, megfelel egy kis méretű szobai akvárium ami 22-24°C-os.

Viselkedés : vízfelszín közelében úszik, a szokásos haleleséget elfogadja. A legmutatósabb, ha kis csapatban, sötét háttér előtt helyezzük el.

Szaporítás : könnyen szaporítható 20°C-os vízben.

Származásihely : Kína, Kanton tartomány.

 
 

 

Utolsó képArchívum

Naptár
<< Október / 2018 >>


Statisztika

Online: 2
Összes: 21074
Hónap: 234
Nap: 13